S/Z – pravilna raba predlogov

Pravilo uporabe predlogov s/z je preprosto. Kljub temu ima marsikdo težave s tem.

Ste se staršem ali partnerju že kdaj opravičevali, da zamujate, ker ste se družili z prijatelji? Nato pa ste dobili odgovor, da druženje z prijatelji žal ni možno.

Pozorno prisluhnite, če se vam pogosto zatipkajo napake kot: z tabo, s bobnom, z kučmo, s golimi rokami, s otroki …

S/Z – kako ju pravilno uporabimo?

Predlog “s” je pred nezvenečimi nezvočniki, to je pred cčfhkpsšt. Zapomnimo si jih tako, da iz stavka “Ta SuHi ŠKaFeC PuŠČa.” odstranimo vse samoglasnike.

Če je število zapisano s številko, je treba uporabiti tako različico, kot bi bila, če bi bilo to število, zapisano z besedo: z 1 prijateljem (enim), s 1. poskusom (prvim).

Kaj pa, če se beseda izgovori drugače, kot se napiše? Pravilo v Slovenskem pravopisu pravi, da se pri pisanju ravnamo glede na pisavo, pri izgovarjavi pa glede na izgovor.

Torej zapišemo “z Zoisom”, preberemo pa [s cojzom]. Enako je tudi pri kraticah, napišemo “s SCT”, preberemo pa [z escete].

Pri teh različicah se kdaj pojavi tudi dilema, kaj storiti pri naštevanju. Ker veljata “s” in “z” za različici istega predloga, ponavljanje pri naštevanju ni potrebno. Dovolj je tako reči “z zdravnikom ali farmacevtom” namesto “z zdravnikom ali s farmacevtom”.

Nekoč je obstajala še različica “ž”, ki se je uporabljala pred besedami, ki so se začele na “nj”. Tako so npr. pisali “ž njim”. V moderni slovenščini v takih primerih uporabljamo “z”.

Ni pa s/z edini predlog, ki ima dve različici. Drugi je še k/h.

Če vam bo nekdo rekel, da se k konju ali k koči ne da približati, vam ne preostane drugega, kot da mu verjamete. Zakaj mu morate verjeti, pa izveste na tej povezavi.

S/Z - Slika črk S in Z s poševnico med njima

Kako vam lahko avtomatska lektorica Amebis Besana pomaga pri dilemah o pravilni uporabi s ali z?

Avtomatska lektorica Amebis Besana preprosto prevzame vse skrbi na svoja ramena. Vi pa se zato lahko bolj osredotočite na vsebino in kakovost napisanega.

Če boste uporabili napačen predlog s/z ali pa boste zagrešili kakšno drugo slovnično napako, bodite brez skrbi. Besana vas bo o tem seveda takoj obvestila in vam tudi predlagala ustrezen popravek.

Seveda pa lahko izberete tudi težjo pot in ure in ure brskate po Slovenskem pravopisu na brezplačnem slovarskem portalu Termania, da boste morda našli ustrezno razlago.

Če vaz zanima več informacij o Besani ali pa brezplačni preizkus, kliknite na spodnji gumb.