Preizkusite avtomatsko lektorico BESANO, varuško vašega ugleda!

BREZPLAČEN PREIZKUS in DODATNI POPUST OB NAROČILU

KONTAKTIRAJTE NAS

So tujke potrebne?

23. decembra 2022

So tujke potrebne?

Slovenščina – lektoriranje, nasveti in testi

Božično drevo

Vidni kulturnik je rekel: »Te dosežke je treba relativirati.« – Glagol relativirati je tujka, o kateri menimo, da jo vsi razumemo, saj je v sorodu s pridevnikom relativen. A zadeva ni povsem preprosta.

Slovar tujk nam pove, da pomeni relativirati postaviti kak predmet ali pojav v sorazmerje s kakim drugim predmetom ali pojavom in tako omejiti njegovo veljavnost. – Tako zvemo sicer besedni pomen, hkrati pa vidimo, da uporabna domača beseda ni kar tako na mah pri roki.

Kdor se jezikovnemu trudu rad izogne, seže pač po tujki, ki se mu zdi preprostejša in jo laže obvlada, reče: »Dosežke je treba relativirati.«

Namesto z nepotrebno tujko pa bi v gornjem primeru svojo misel lahko izrazil z domačo besedo, ki je zares vsem razumljiva: Dosežke je treba primerjati ...

Če se namesto tujke uporabi domača beseda, postane besedilo tudi bolj razumljivo.

Poznavanje in razumevanje tujk ni slabo, je pa boljše, če se namesto njih uporabijo slovenske besede, ki so pogosto tudi lepše.

Vsi uporabniki avtomatske lektorice Amebis Besana še kako dobro poznajo sitnarjenje Besane pri uporabi tujk v besedilu. ?

Z mislijo o lepih slovenskih besedah in besedilih vam želimo lepe, prijetne in vesele praznike ter vse najboljše v letu 2023.

Lep grudnov pozdrav
ekipa Amebisa

P. S.: Današnji nasvet je povzet po nasvetu So tujke potrebne? iz knjige Franceta Vrbinca z naslovom 365 X slovensko z jezikovnimi kotički skozi leto.


BREZPLAČNI PREIZKUS BESANE


PRIJAVA NA NOVICE

crossmenuchevron-up