Je Leonardo DiCaprio prejel Oskarja ali oskarja?

Slovenščina – lektoriranje, nasveti in testi

Kipec ameriške filmske nagrade oskar.

Vsak se je že kdaj znašel v situaciji, ko ni vedel, kdaj uporabiti veliko začetnico.

Se imena nagrad pišejo z veliko začetnico? Kaj pa imena festivalov in ustanov?

Je prav ljubljanska univerza ali Univerza v Ljubljani ali pa oboje?

Nagrade:

V večini ostalih svetovnih jezikov se nagrade pišejo z veliko začetnico, kar z vse večjo popularizacijo angleščine za mnoge lahko predstavlja težavo.

Slovenci smo v tem posebni, lahko bi rekli celo sramežljivi – imena nagrad namreč pišemo z malo začetnico.

Domače nagrade pišemo z malo začetnico; na primer viktor, kresnik in drejček. Z malo začetnico pa pišemo tudi tuje nagrade, kot sta na primer oskar ali grammy.

Če pa je nagrada poimenovana po osebi oziroma je zapisana s svojilnim pridevnikom iz osebnega lastnega imena, se ime nagrade piše z veliko začetnico.

V to kategorijo spadajo na primer Nobelova nagrada, Prešernova nagrada, Pulitzerjeva nagrada, Borštnikov prstan ter za srednješolce pomembna Vegovo in Cankarjevo priznanje.

Prireditve in festivali:

Poimenovanja prireditev oziroma festivalov so stvarna občna imena, kar pomeni, da se prva beseda piše z veliko začetnico, ostale sestavine besede pa se pišejo z malo, razen v primerih, ko gre za ime.

Primer tega sta prireditev Sto petdeset let slovenske fotografije ali sejem Vse sladkosti življenja.

Če je v uradnem poimenovanju prva beseda festival ali prireditev, se tudi ta piše z veliko začetnico, na primer Festival Lent.

Če je pred imenom prireditve vrstilni števnik, ta ne vpliva na veliko začetnico. Primer tega so 37. Melodije morja in sonca. A to ne velja vedno, saj nekateri števniki pred naslovom štejejo kot začetek naziva festivala samega.

Ustanove, društva in podjetja:

Pri poimenovanju ustanov, organizacij, društev in zavodov z veliko začetnico zapisujemo prvo besedo uradnega imena, ostale sestavine uradnega naziva pa z veliko pišemo le, če so lastno ime.

Slovenci v uradne nazive radi vključimo tudi zemljepisno ime, ki ga pišemo seveda z veliko začetnico. Primer tega je Univerza v Ljubljani, ki je tudi uradno ime univerze.

V primeru, da uporabljamo uradno ime univerze, je treba prvo besedo pisati z veliko začetnico. Če pa uporabljamo generično ime, lahko veliko začetnico izpustimo, na primer: »Hodim na ljubljansko univerzo.«

Ste uporabnik avtomatske lektorice Amebis Besana?

Če da, potem veste, da se mnogo manj ukvarjate z napakami v besedilu, saj za njihovo odpravo poskrbi Besana. Vi pa se lažje osredotočite na vsebino, kar pomeni, da bodo vaša besedila vse boljša in boljša.

Lep pozdrav
Anton Romšak

P.S.: Slovnični nasvet smo pripravili v sodelovanju z uredništvom portala in revije Študent.