Preizkusite avtomatsko lektorico BESANO, varuško vašega ugleda!

BREZPLAČEN PREIZKUS in DODATNI POPUST OB NAROČILU

KONTAKTIRAJTE NAS

Kako Besana včasih ustreli kozla?

26. junija 2017

Kako besana včasih ustreli kozla?

Slovenščina – lektoriranje, nasveti in testi

Avtomatska lektorica Besana občasno "ustreli simpatičnega kozla" s predlaganimi popravki besedila.

Tole je predlagala profesorju na Fakulteti za matematiko in fiziko.

Razuzdana Besana

Verjetno se sprašujete, zakaj tak "simpatično razuzdani" popravek?

Pri računalniški obdelavi jezika je ena najtežjih stvari sledenje pomenu besedila skozi več stavkov. Kar ljudem zaradi načina razmišljanja ne predstavlja nobenih težav, je lahko za računalnik neskončno težko, ker računalniki še ne znajo misliti.

V zgornji povedi je tovornjak omenjen le v drugem stavku, potem pa ne več, čeprav se poved vseskozi nanaša na tovornjake.

Zaradi napačne zaznave pomena je Besana v nadaljevanju povedi zaznala pogovorni izraz, saj se beseda "pride" lahko pogovorno uporablja za "doživeti orgazem".

Da je v Besano vgrajena močna podpora za pogovorne izraze, se lahko prepričate sami. Na svojem računalniku ali pa na spletni strani z Besano preverite naslednja stavka: Spizdil je čokolado. Spizdil je od doma.

Zakaj sploh podpora pogovornim izrazom v Besani? Da jih vi ne bi po nesreči uporabili v svojih besedilih.

Precejšen del besedil, ki jih uporabniki vnašajo na naših spletnih straneh, je namreč pogovornih. Npr. pri uporabi chatbota oz. pogovornega robota Klepec na naši osnovi spletni stani, pri slovničnem preverjanju besedil in pregibanju besed, pri poslušanju besedil, prevajanju besedil, pri uporabi brezplačnih slovarjev ...

Seveda se trudimo in poizkušamo zagotoviti čim večjo natančnost Besane, vendar 100 % natančnosti ne bomo mogli nikdar zagotoviti.

Najprej je tu obseg jezika. Ali veste, da je v Besani okvirno 6 milijonov oblik besed in besednih zvez, ki se med seboj tudi vsebinsko prekrivajo?

Npr. beseda "tone" lahko nastopa kot glagol toniti –ladja tone –, kot samostalnik tona – 4 tone premoga –, kot samostalnik ton –slišali smo različne tone –, kot osebno ime Tone ali oblika ženskega imena Tona.

Potem imamo opravka z zapletenostjo slovenskega pregibnega jezika, ki ga dodatno otežuje ogromno izjem.

Nato pa se srečamo še z različnimi mnenji jezikoslovcev, podobno kakor pri pravnikih. Saj poznate tisto, da imamo pri dveh pravnikih najmanj tri različna mnenja? :)

Ne glede na vse "oteževalne okoliščine" vsi uporabniki Besane, veste, da deluje odlično. Poleg tega vas lahko nenadejano spravi v dobro voljo. Tako kot je profesorja.

V novi verziji Besane bo del "orgazma" že odpravljen, morda pa nam ga uspe odpraviti v celoti. Kot že rečeno, gre za zelo težavno sledenje pomena skozi več stavkov povedi.

Če Besane še ne uporabljate, jo lahko preizkusite brezplačno.

Izognili se boste zadregam ali celo sramoti zaradi slovničnih napak. Vaša besedila bodo brez napak, vi pa z več samozavesti. Obenem boste močno skrajšali čas preverjanja besedil. Morda pa vas še celo nasmeji. :)

Uporaba Besana je preprosta, še posebej v Wordu. Zato ne odlašajte z brezplačnim preizkusom.

Lep pozdrav,
Anton Romšak

P. S.:
Vabim vas, da se prijavite na naše novice in slovnične nasvete. Izognite se nepotrebnim in neprijetnim zadregam. Že naslednja novica ali nasvet lahko reši vašo jezikovno zagato.


PRIZKUS BESANE


PRIJAVA NA NOVICE

crossmenuchevron-up