S pomočjo indeksa ITM ugotovite, ali ste presuhi ali predebeli.

Ali ste presuhi, predebeli ali pa normalne teže, vam ne moremo povedati. Lahko pa vam povemo, da to pokaže indeks ITM oziroma indeks telesne mase. V angleškem jeziku se imenuje BMI index oziroma body mass index.

Kaj pomenijo ITM, ali BMI ali druge medicinske kratice ali izrazi, lahko preverite na našem brezplačnem slovarskem portalu Termania. Na Termanii je zdaj brezplačno na voljo najnovejši prenovljeni Slovenski medicinski slovar. Prenovljena izdaja obsega več kot 41.500 gesel.

Od junija do novembra 2012 smo na Termanio dodali sedem novih slovarjev. Poleg medicinskega bi vas radi opozorili vsaj še na naslednje slovarje:

Amebisov slovar rim vam vrne celo kopico besed, ki se rimajo na iskano besedo. Rime lahko iščete za skoraj 60.000 besed.

Slovenski oblikoslovni leksikon Sloleks vam ponudi vse možne oblike posamezne besede. Obenem vam tudi pove, kako pogosto je uporabljena posamezna oblika v korpusu Gigafida. S tem vas reši tudi težav in dilem, katera oblika besede je bolj primerna. Vse to lahko vidite za več kot 100.000 besed.

Na primer za osnovno obliko glagola ‘teči’ lahko vidite, da je uporabljena več kot 10-tisočkrat. Najpogosteje uporabljena je oblika ‘tekla’, in sicer več kot 20-tisočkrat. Primernejša je uporaba oblike ‘teč’ kot pa ‘tečt’, ki je nestandardna oblika. Prva je uporabljena 384-krat, druga, nestandardna, pa 122-krat.

Na Termanio smo dodali tudi prvi popolnoma neslovenski slovar, in sicer German-English dictionary. Slovar vam ponuja angleške prevode nemških besed, obsega pa skoraj 180.000 gesel.

Ostali dodani slovarji na portalu Termania so še:

  • Terminološki slovar vzgoje in izobraževanja
  • Slovensko-angleški glosar jezikoslovnega izrazja
  • Slovar izolskega slenga

Poleg dodajanja novih slovarjev tudi stalno posodabljamo obstoječe. Prenovljen in posodobljen je Presisov večjezični slovar.

Priporočamo vam, da Termanio redno uporabljate, saj nudi največji nabor spletnih slovarjev v Sloveniji na enem mestu. Število vseh gesel na Termanii že presega številko 1,3 milijona.

Na Termanio bomo stalno dodajali nove slovarje. Obenem je uporaba Termanie povsem brezplačna. To sta še dva dodatna razloga, da Termanio uporabljate čim pogosteje.

Ne pozabite pa tudi, da obstaja tudi Termania za Android. Do slovarjev boste lahko dostopali s pomočjo telefona. Popolnoma brezplačno, tako kot do osnovne Termanie.

Vabimo vas, da se prijavite na naše novice in nasvete. Tako boste preko elektronskih pisem obveščeni o novostih. Obenem boste lahko prejemali tudi naše uporabne slovnične nasvete.

Že naslednja novica vam lahko reši težavo, katere rešitev ste do sedaj neuspešno iskali v drugih slovarjih.

Prijavite se takoj zdaj.