Kategorija: Slovnični nasveti

Besana, Slovnični nasveti

Bolj odločno ali odločnej(š)e?

Pred predsedniškimi volitvami so se nekateri obregnili ob zapis na plakatu predsedniške kandidatke: Bolj odločno, češ da je pravilno “odločneje”. To (zmotno) prepričanje širijo tudi nekateri lektorji in prevajalci.

Pridevnike in prislove stopnjujemo bodisi opisno (z “bolj” in “najbolj”) bodisi z obrazili (“-ji”, “-ši”, “-ejši”). Večino je mogoče (in pravilno!) stopnjevati na oba načina, torej:

a) z obrazili: odločen, odločnejši, najodločnejši (pridevnik) oz. odločno, odločnej(š)e, najodločnej(š)e (prislov; pravilno je oboje, s črko “š” in brez nje, priporočeno pa je brez “š”);

b) opisno: odločen, bolj odločen, najbolj odločen (pridevnik) oz. odločno, bolj odločno, najbolj odločno (prislov).

 

V Slovenskem pravopisu (2001) je ob pridevniku navedeno obrazilno stopnjevanje, kadar je mogoče. Opisno stopnjevanje pa je vedno mogoče, zato je navedeno le pri tistih pridevnikih, kjer obrazilno stopnjevanje ni mogoče (bel – bolj bel, ker belejši ni mogoče).

Kjer je ena možnost bolj priporočena kot druga, sta zapisani obe, na prvem mestu priporočena, npr. zamerljiv – bolj zamerljiv; tudi zamerljivejši.

Pravilno je torej oboje; drži pa, da pri krajših pridevnikih večinoma uporabljamo obrazilno stopnjevanje (lepši, dražji, gostejši), medtem ko se pri daljših (zlasti 4- in večzložnih) raje odločamo za opisno stopnjevanje (bolj ravnodušen).

Če uporabljate avtomatsko lektorico za slovenski jezik Amebis Besana, vam lahko zagotovim, da ne boste lepši, niti ne boste bolj zamerljivi, boste pa bolj brezskrbni. :-)

Besana bo poskrbela za slovnično pravilnost vaših besedil. Zato bodo skrbi in zagate zaradi slovničnih napak preprosto izpuhtele.

Lep pozdrav,
Anton Romšak

P. S.:
Slovnični nasvet smo vam pripravili v sodelovanju z lektorico, pesnico, pisateljico in prevajalko Aleksandro Kocmut. Več o jezikovnih kavljih najdete v njeni knjigi Pravipis.

Veste, koliko slovničnih napak vsebujejo vaša besedila?
Poglejte, kako preprosto to preverite. Poglejte kratek enominutni film, kako to naredite v Wordu.

Slovnično pravilnost svojih besedil lahko preverite brezplačno. Po kliku na povezavo izberite možnost “Desetdnevna brezplačna preizkusna licenca”.

 

Besana, Slovnični nasveti

Lepše slovensko

Morda se bo koga le kaj prijelo, ko bo prebral naslednja opozorila:

Namesto da bi letos »postopali«, bomo rajši ravnali, tudi dosegli bomo več z ravnanjem kot s »postopanjem«. Kdor »postopa«, hodi okoli brez cilja in namena. Beseda ima negativen Več →

Besana, Slovnični nasveti

Napačna raba prislova “tehnično”

Dobesedni prevodi (kalki) niso priporočljiva stvar. Običajno zvenijo “leseno”, včasih čudaško ali celo nerazumljivo.

Najbrž bi debelo pogledali soseda, če bi vam rekel, da “je naredil kavo”, ki mu je “naredila dan”, in če bi dodal, da je njegov oče “kupil kmetijo”, bi mu utegnili celo Več →

Besana, Slovnični nasveti

Se sklanjate k tlem ali k tlom?

Sklanjanje je lahko včasih prav mučno, pa če gre za sklanjanje k tlom ali sklanjanje besede tla.    :-)

Izbrali smo nekaj besed, ki nam pogosto delajo preglavice oziroma smo se jih v nekaterih sklonih “navadili” sklanjati narobe:

Besana, Slovnični nasveti

Besede nagajivke

Že v prvi triadi osnove šole otroci spoznajo “besede nagajivke”. Običajno gre za besede, pri katerih je nagajiva ena sama črka; bodisi ker se izgovori drugače kot zapiše (ali se sploh ne izgovori) bodisi ker gre za podobnost pri izgovarjavi (zlasti v narečjih).

Poglejmo nekaj primerov Več →

Besana, Slovnični nasveti

Je prav “JO JE” ali “JE JE”?

Tokrat naj vas opozorim na pogosto napako, in sicer na zaimek “jo”, kadar bi moral biti “je”.

Vendar v tem primeru nimam v mislih “zloglasnih” zanikanih stavkov (ki prav tako zahtevajo predmet v rodilniku), temveč kombinacijo “jo je”, kadar je pravilno Več →

Besana, Slovnični nasveti

Jeguljasti J

Črka J je v izgovarjavi pogosto nema ali skoraj “neslišna”, zato rada ponagaja v pisavi. Že v osnovni šoli se učimo njenih “osnovnih trikov”, na primer, da se beseda prijatelj ne konča z L, temveč z J. Več →

Besana, Slovnični nasveti

Da se nebi več zmotili …

Kaj pomeni beseda NEBI? To sta dve nebi.

Eno nebo je mehko, drugo pa trdo (v ustih). Ali pa je v znanstvenofantastičnem romanu planet, nad katerim se bočita dve nebi: eno je zeleno, drugo pa oranžno.

Beseda NEBI pa ne obstaja v Več →

Besana, Slovnični nasveti

Kdaj pri sklanjanju uporabimo vezaj?

Spoštovani, se tudi vi kdaj znajdete v dilemi, ali pri sklanjanju uporabiti vezaj ali ne?

Ker ne veste natančno, vezaj včasih uporabite, včasih pa ne. Takrat pa svoje prste vmes vtakne še ta nesrečni Murphy. Zato vezaje pogosto uporabljate napačno. Več →

Besana, Slovnični nasveti

Je na koncu povedi pika ali vprašaj?

Veste, kdaj na koncu povedi stoji pika, kdaj pa vprašaj?

Verjetno boste sami pri sebi odgovorili: seveda vem. Vseeno pa so v besedilih te napake zelo pogoste. Verjetno zato, ker nismo dovolj pozorni na to, ali je glavni stavek povedi trdilni ali vprašalni. Več →