Zanikanje s tožilnikom, volitve in pobuda Vladi RS za brezplačno Besano za vse!!!

Državna volilna komisija je v prvi povedi letošnjega vabila za evropske volitve zapisala:

“Obveščamo vas, da prejeto obvestilo o volišču ni treba predložiti za uresničevanje volilne pravice, obvezno pa morate pred glasovanjem volilnemu odboru predložiti osebni dokument.”

Gre za tako pogosto napako, da poduk “V zanikanih stavkih uporabljamo rodilnik” zveni že kot stara lajna. Kljub temu pa tožilnik trmasto vztraja celo v lektoriranih besedilih.

Poglejmo še nekaj primerov:

  • Čeprav je kričala, jo nismo slišali. (je)
  • Odgovor na to vprašanje za zdaj še ne moremo dati. (Odgovora)
  • Otroci niso dolžni izpolnjevati cilje staršev. (ciljev)
  • Videli smo njene otroke, ne pa tudi njegove. (njegovih)
  • Ne bo je pustil samo. (same)

Vendar pa obstajajo tudi primeri, ko kljub zanikanemu stavku ne uporabimo rodilnika:

  • Šestih ur te ne bom čakal. (Gre za “koliko” ur, ne za “česa” ur, torej: Šest ur …)
  • Ni skočil treh, ampak štiri metre daleč. (Gre za “kako daleč” je/ni skočil, ne za “kaj/česa” je/ni skočil, torej: Ni skočil tri, ampak …)
  • Izjave se ne odda v referatu, ampak se jo priloži k prijavnici. (Oba sklona sta napačna, rodilnik in tožilnik; gre namreč za trpnik, pri katerem mora biti prizadeti – v tem primeru “izjava” – v imenovalniku: Izjava se ne odda v referatu, ampak se priloži k prijavnici.)
  • Nima kaj dati v usta. (Gre za frazem, frazemov pa ne “popravljamo”.)

Če bi Državna volilna komisija uporabljala avtomatsko lektorico za slovenski jezik Amebis Besano, se ji ta napaka ne bi zgodila. Izognila bi se vsem neprijetnim objavam, razlagam in opravičevanju na spletu in v najbolj branih in gledanih medijih, tudi v osrednjem Dnevniku in Tedniku (od 44:50 naprej).

Da bi se v javni upravi izognili jezikovnim zagatam, smo na Vlado RS naslovili ponudbo, da lahko avtomatsko lektorico Besano dobi že za 1 evro letno za posamezno licenco. Dodatno smo ji ponudili, da lahko v zameno za določen letni pavšalni znesek Besano dobijo tudi vsi državljani brezplačno.

Od Vlade RS ni bilo še nobenega odziva.

Če je vsaj vam mar za slovenski jezik, vas pozivamo, da nam pomagate pri pobudi brezplačne Besane za vse državljane. Verjetno bo še najbolj zalegel medijski pritisk. Vsak politik se bo rajši trkal po prsih, kako je omogočil dvig ravni slovenskega jezika, kot pa odgovarjal na neprijetna novinarska vprašanja, zakaj tega ni naredil.

Zato vas pozivamo, da to objavo posredujete čim več prijateljem. Več bo posredovanj, več bo možnosti, da objava pride v prave roke, da se pobuda uresniči.

V Amebisu smo seveda odprti tudi za drugačne predloge, pripombe, ideje … Pišete nam lahko na info@amebis.si ali pa nas pokličete na (01) 8311 035.

Da tudi mi pristavimo svoje k tej pobudi, uporabnikom namesto enomesečnega brezplačnega preizkusa nudimo brezplačni preizkus Besane do 1. novembra 2014. Za brezplačni preizkus do 1. novembra kliknite tukaj ali pa na spodnji gumb in izberite možnost “Promocijska brezplačna preizkusna licenca”. V polje Številka kupona vpišite številko 7607272.

Lep pozdrav,
Anton Romšak


 

Kako preprosto lektorirate besedila s pomočjo Besane, si poglejte na tej povezavi.

Slovnični nasvet smo vam pripravili v sodelovanju z lektorico, pesnico, pisateljico in prevajalko Aleksandro Kocmut. Več o tem in drugih jezikovnih kavljih najdete v njeni knjigi Pravipis..

Vabimo vas, da se prijavite na naše novice in slovnične nasvete. Izognite se nepotrebnim in neprijetnim zadregam. Že naslednja novica ali nasvet lahko reši vašo jezikovno zagato. Kliknite tukaj in se prijavite takoj zdaj!