Se tudi vam pripeti, da kdaj “ujkate”?

Najbolj znan primer “ujkanja” je verjetno v popevki Cela ulica nori, in sicer v verzu, ki pravi:
“Ne razmetuj omare /…/.”

Glagol razmetavati se namreč sprega: razmetavam, razmetavaš, razmetava itd.

Če bi imel različico razmetovati, pa bi se lahko spregal: razmetujem, razmetuješ, razmetuje itd. Vendar je – v nasprotju z mnogo takimi “dvojnicami” – nima.

Slovenski jezik je vsaj v narečjih precej nagnjen k temu, čemur lahko v šali rečemo “ujkanje”.

Pri glagolih, ki imajo obe različici – npr. poplesavati in poplesovati – ni nič hudega, če uporabimo “ujkajočo” različico (poplesujem). To je povsem legitimna spregatev nedoločnika poplesovati.

V nadaljevanju navajamo nekaj glagolov, ki takih “dvojnic” nimajo, torej ne smejo “ujkati”:

  • potresavati (potresavam, ne potresujem);
  • odmetavati (odmetavam, ne odmetujem);
  • izigravati (izigravam, ne izgrujem);
  • otipavati (otipavam, ne otipujem);
  • posipavati (posipavam, ne posipujem);
  • prikimavati (prikimavam, ne prikimujem);
  • preletavati (preletavam, ne preletujem).

Doma in med prijatelji lahko v neformalni komunikaciji “ujkate” po mili volji. V formalni pisni komunikaciji pa “ujkanje” ni najbolj priporočljivo.

V formalni pisni komunikaciji priporočamo uporabo avtomatske lektorice za slovenski jezik Amebis Besana. Izognili se boste “ujkanju” in tudi drugim slovničnim napakam.

Če Besane še ne uporabljate, vam toplo priporočamo, da svoja besedila s pomočjo Besane brezplačno preverite čim prej. Kliknite na spodnji gumb. Videli boste, koliko slovničnih napak vsebujejo vaša besedila.

Lep pozdrav,
Anton Romšak

Kako preprosto besedila preverite z Besano, si poglejte na tej povezavi.

Vabim vas, da se prijavite na naše novice in slovnične nasvete. Izognite se nepotrebnim in neprijetnim zadregam. Že naslednja novica ali nasvet lahko reši vašo jezikovno zagato. Kliknite tukaj in se prijavite takoj zdaj!

Slovnični nasvet smo vam pripravili v sodelovanju z lektorico, pesnico, pisateljico in prevajalko Aleksandro Kocmut. Več o tem in drugih jezikovnih kavljih najdete v njeni knjigi Pravipis..