Kup gnoja v pravopisu? Ne smrdi, pomaga pa!

V pravopisu si lahko pomagate tudi z kupom gnoja. Hm, ali je pravilno “s” kupom gnoja? Pozorno prisluhnite, če se vam pogosto zatipkajo napake kot: z tabo, s bobnom, z kučmo, s golimi rokami …

Kdaj uporabiti “s”, kdaj pa “z”?

Pravilo uporabe predlogov “s” ali “z” je preprosto. Kljub temu ima marsikdo težave s tem.

Predlog “s” je pred nezvenečimi nezvočniki, to je pred cčfhkpsšt. Zapomnimo si jih tako, da iz stavka “Ta suhi škafec pušča.” odstranimo vse samoglasnike. V vseh drugih primerih uporabimo različico “z”.

Če je število zapisano s številko, je treba uporabiti tako različico, kot bi bila, če bilo to število, zapisano z besedo: z 1 prijateljem (enim), s 1. poskusom (prvim)

Kaj pa, če se beseda izgovori drugače, kot se napiše? Pravilo v Slovenskem pravopisu pravi, da se pri pisanju ravnamo glede na pisavo, pri izgovarjavi pa glede na izgovor. Torej zapišemo “z Zoisom”, preberemo pa [s cojzom]. Enako je tudi pri kraticah, napišemo “s SCT”, preberemo pa [z escete].

Pri teh različicah se kdaj pojavi tudi dilema, kaj storiti pri naštevanju. Ker veljata “s” in “z” za različici istega predloga, ponavljanje pri naštevanju ni potrebno. Dovolj je tako reči “z zdravnikom ali farmacevtom” namesto “z zdravnikom ali s farmacevtom”.

Nekoč je obstajala še različica “ž”, ki se je uporabljala pred besedami, ki so se začele na “nj”. Tako so npr. pisali “ž njim”. V moderni slovenščini v takih primerih uporabljamo “z”.

In kje je zdaj kup gnoja?

No, s/z ni edini predlog, ki ima dve različici. Drugi je še k/h. Predlog “h” uporabljamo le pred k in g. To si lahko zapomnimo po prvih črkah zveze “kup gnoja”.

Kaj pa če pozabim na kup gnoja ter na suhi škafec, ki pušča?

V tem primeru vas lahko iz zagate reši avtomatska lektorica Amebis Besana. Amebis Besana vas bo rešila tudi vseh ostalih slovničnih zagat. Obenem vam bo prihranila čas.

Priporočamo vam, da vsa besedila pred oddajo ali objavo preverite z Amebis Besano. Besana bo zelo verjetno našla in odpravila kar nekaj napak. Rešila vas bo pred marsikatero zagato, lahko tudi sramoto.

Če Amebis Besane še ne uporabljate, jo brezplačno preizkusite čim prej.

Svoja besedila lahko preverite takoj.