Pošiljamo pozdrave iz ali z morja?

Prejmi lepe pozdrave iz morja / iz dopusta / iz izleta!

Poletje je čas, ko pošiljamo razglednice (ali pa – dandanes še pogosteje – elektronska sporočila) iz krajev, kamor smo se podali na počitnice.

Toda če napišemo »Prejmi lepe pozdrave iz morja«, je to pravilno samo, če med pisanjem stojimo v morju ali če preživljamo dopust prav zares v morju, na primer v podmornici. Sicer pa je pravilno »Prejmi lepe pozdrave z morja«.

Predložna para sta:

  • v – iz,
  • na – s/z.

Ker gremo na morje, na dopust, na izlet, na Triglav itd., pošiljamo pozdrave z morja, z dopusta, z izleta, s Triglava.

Če gremo v Portorož, v Kranjsko Goro, v toplice, pa pošiljamo pozdrave iz Portoroža, iz Kranjske Gore in iz toplic.

Če uporabljate avtomatsko lektorico Amebis Besana, vam Besana tudi v teh primerih priskoči na pomoč.

Žal pa tudi Besana ne more vedeti vsega. Besana ne more vedeti, ali pijete kavo na obali ali stojite v morju ali pa ste v podmornici v morju, medtem ko pišete pozdrave. Če sta pravilni obe možnosti, Besana iz previdnosti ne javi ničesar. Če pa je pravilna samo ena možnost, vas Besana takoj opozori na napako.

Ker greste lahko samo na izlet, ne pa v izlet, vas Besana takoj opozori na napako, če pošiljate pozdrave iz izleta.

Uporabljate Besano? Je ne uporabljate, vseeno pa bi želeli preveriti, koliko napak imate v svojih besedilih? To lahko storite takoj zdaj. Kliknite na brezplačni preizkus avtomatske lektorice Amebis Besana.

Besana vas bo obvarovala pred izgubo ugleda. Obenem boste prihranili tudi čas. Napake v besedilih boste odpravili hitro in preprosto.

Če Besane še ne uporabljate, jo brezplačno preizkusite čim prej. Kliknite na spodnji gumb.


 

Vabimo vas, da se prijavite na naše novice in slovnične nasvete. Izognite se nepotrebnim in neprijetnim zadregam. Že naslednja novica ali nasvet lahko reši vašo jezikovno zagato. Kliknite tukaj in se prijavite takoj zdaj!

Slovnični nasvet smo vam pripravili v sodelovanju z lektorico, pesnico, pisateljico in prevajalko Aleksandro Kocmut. Več o tem in drugih jezikovnih kavljih najdete v njeni knjigi Pravipis..