Jeguljasti J

Črka J je v izgovarjavi pogosto nema ali skoraj “neslišna”, zato rada ponagaja v pisavi. Že v osnovni šoli se učimo njenih “osnovnih trikov”, na primer, da se beseda prijatelj ne konča z L, temveč z J.

V nadaljevanju so naštete nekatere besede, v katerih se nam J rad “izmuzne”:
- življenjski
- nadaljnji
- pomanjkljivost
- zvonjenje
- pesnjenje
- buljiti (v pomenu strmeti)
- bojazljiv
- domišljijski
- tjulenj, tjulnja
- klekljati
- bezljati

Pa še nekaj besed, v katere se nam J rad “vsili”, čeprav je napačen:
- coklje
- baklja
- škatlja
- skodlja
- škljoc
- slovenjski
- knjižnjica
- manjko
- ljubeznjiv
- materijal

V Amebisu imamo težave “jeguljastega J” z našim brezplačnim slovarskim portalom Termania. Vsem, ki nas kličejo, moramo nenehno pojasnjevati, da se Termania piše z I, ne z J.

Če slovarskega portala Termania še ne uporabljate, vam uporabo toplo priporočam. Je povsem brezplačen, obenem pa boste presenečeni nad številom in kakovostjo slovarjev na portalu Termania.

Naj vam navedem primer: Tudi s pomočjo “vsemogočnega” Googla nisem mogel nikakor ugotoviti, kaj natančno pomeni angleška besedna zveza “fava bean”. Pa sem se spomnil na našo Termanio, ki mi je natančen odgovor ponudila takoj – “na prvo žogo”, če se izrazim v nogometnem žargonu.

LjubeznJiv pozdrav! :-)
Anton Romšak

P. S.:
Vse težave jeguljastega J vam z lahkoto odpravi avtomatska lektorica Amebis Besana. Seveda pa vam bo Besana odpravila tudi druge slovnične napake.

Veste, koliko slovničnih napak vsebujejo vaša besedila? Če ne veste, besedila brezplačno preverite čim prej.
Kliknite na spodnji gumb. Na kako preprost način besedila preverite z Besano, si poglejte na tej povezavi.


 

Vabimo vas, da se prijavite na naše novice in slovnične nasvete. Izognite se nepotrebnim in neprijetnim zadregam. Že naslednja novica ali nasvet lahko reši vašo jezikovno zagato. Kliknite tukaj in se prijavite takoj zdaj!

Slovnični nasvet smo vam pripravili v sodelovanju z lektorico, pesnico, pisateljico in prevajalko Aleksandro Kocmut. Več o tem in drugih jezikovnih kavljih najdete v njeni knjigi Pravipis..