Rabiti, potrebovati, treba … Ali jih tudi vi “rabite” napačno?

Ta nesrečni “rabiti”.

Rabiti je eden redkih glagolov, ki mu že preteklost ni bila naklonjena, v sedanjosti pa je doživel novo “zlorabo”, če se malce dramatično izrazimo.

Poglejmo: v Slovenskem pravopisu iz leta 2001 vidimo, da mu je v vseh pomenih pripisana (v e-slovarju z rdečo barvo označena) ustreznejša sopomenka: rabiti denar (>> potrebovati / porabljati, zapravljati); rabiti sobo za skladišče (>> uporabljati); kij jim rabi kot orožje (>> kij uporabljajo kot orožje).

Kot neknjižno pogovorno pa SP 2001 že navaja tudi rabo “Ne rabiš iti k zdravniku” in seveda priporoča “Ni ti treba iti k zdravniku”. Praksa pa je tu ubrala povsem drugačno, pomensko neustrezno in za “jezikovno uho” kar bolečo rešitev “poknjiževanja” tovrstnega rabiti v potrebovati: Ne potrebuješ iti k zdravniku.

Potrebujemo lahko le koga/kaj. Zato velja biti pozoren in prisluhniti čutu za jezik, preden “potrebujemo kaj delati”. Čeprav zveni popolnoma nenaravno, se ta zveza namreč že pojavlja v besedilih, ki so ali pa vsaj naj bi bila lektorirana, recimo v oglasih, člankih v revijah ipd.

Ne da ne rabimo pačiti jezika – ni nam ga treba. Imamo namreč “treba”.

In ko smo že pri njem, mimogrede še en jezikovni nasvet: treba je ustreznejši od potrebno (npr.: Potrebno je upoštevati >> Treba je upoštevati). Zakaj? To prepuščamo vaši domišljiji.

Kako se najlažje izognete “zlorabi” glagola rabiti? Zelo preprosto. Z uporabo avtomatske lektorice za slovenski jezik Amebis Besana.

Poglejte, kako preprosta je uporaba Besane v Wordu.

Uporabljate Besano? Če ne, jo preizkusite brezplačno!


 
Lep pozdrav,
Anton Romšak

P. S.:
Slovnični nasvet smo vam pripravili v sodelovanju z lektorico, pesnico, pisateljico in prevajalko Aleksandro Kocmut. Več o tem in drugih jezikovnih kavljih najdete v njeni knjigi Pravipis. Aleksandra je doslej izdala že 20 knjig. Njene knjige lahko naročite pri založbi Modrijan ali na portalu Mladinske knjige Emka.

Vabimo vas, da se prijavite na naše novice in slovnične nasvete. Izognite se nepotrebnim in neprijetnim zadregam. Že naslednja novica ali nasvet lahko reši vašo jezikovno zagato. Kliknite tukaj in se prijavite takoj zdaj!