V dvoje je lepše, zlasti če je tudi pravilno!

Slovenci smo običajno ponosni na dvojino, ki je mnogo drugih jezikov ne pozna, vendar nam včasih prav dvojina dela težave. Nekaj primerov:

  • Nazadnje smo ga videli pred dvemi leti. (Pravilno: dvema letoma.)
  • S sabo je pripeljala Tino in Tomaža, vendar jih ni povabila v hišo. (Pravilno: ju.)
  • Kupil je dva stanovanja. Meso in mleko sta se spet podražila. Pretepanje in preklinjanje te bosta še drago stala. (Pravilno: dve stanovanji, podražili, stali.)

Kaj pa samostalniki, ki običajno nastopajo v paru? Pri teh prav zaradi splošnega razumevanja, da gre za dvojico, običajno uporabljamo množino: Umij si roke (ne: roki). Obuj nogavice (ne: nogavici). Odpri oči (ne: očesi).

Dvojino v takih primerih uporabimo le takrat, ko želimo poudariti posameznost (Rokavici sta ležali vsaka v svojem kotu.) ali dvojnost (Zdaj jo je poslušal z obema ušesoma.).

Da se izognete težavam z dvojino, priporočamo uporabo avtomatske lektorice Amebis Besana. Rešila vas bo iz vseh slovničnih zagat in vam prihranila marsikatero zadrego. Ohranili boste ugled in obenem prihranili čas.

Če Amebis Besane še ne uporabljate, jo brezplačno preizkusite čim prej.

Svoja besedila lahko preverite takoj.

 

 

Slovnični nasvet smo vam pripravili v sodelovanju z lektorico, pesnico, pisateljico in prevajalko Aleksandro Kocmut. Več o tem in drugih jezikovnih kavljih najdete v njeni knjigi Pravipis..