Pojdi v r..! Ta, ki je jecljal, je bil Jurij VI..

Ali pravilno uporabljate “dvepičje”?

Tako bi namreč lahko poimenovali tole .. (če bi obstajalo, tako kot obstaja tripičje …).

Vendar besede “dvepičje” ne bomo rinili v slovar, saj tudi pojav .. ne obstaja. Kljub temu pa se pojavlja, in to celo v lektoriranih besedilih. Recimo takole:

  • Učili so se o utežnih merah, merskih enotah itd..
  • Mesto so odkrili leta 64 pr. n. št..
  • Ta, ki je jecljal, je bil Jurij VI..

Kadar prideta skupaj dve piki, neskladenjska (za krajšavami, vrstilnostjo števnikov itd.) in skladenjska (končno ločilo), pišemo le eno:

  • Učili so se o utežnih merah, merskih enotah itd.
  • Mesto so odkrili leta 64 pr. n. št.
  • Ta, ki je jecljal, je bil Jurij VI.

Izjemoma lahko zapišemo .., če s tem zaznamujemo dve izpuščeni črki ali števki, npr. Pojdi v r..! ali Leta 18.. je Lovro Kvas prišel na Slemenice (SP, člen 258).

Ta “dvepični” slovnični nasvet je resda lahek, vendar ga še laže pozabimo. Zato priporočam, da si pomagate z avtomatsko lektorico za slovenski jezik Amebis Besana.

Avtomatska lektorica Amebis Besana z lahkoto odpravlja slovnične zagate, tudi “dvepične”. Če avtomatske lektorice Amebis Besana še ne uporabljate, predlagam, da jo brezplačno preizkusite čim prej.

Lep pozdrav
Anton Romšak

P. S.:
Slovnični nasvet smo vam pripravili v sodelovanju z lektorico, pesnico, pisateljico in prevajalko Aleksandro Kocmut. Več o tem in drugih jezikovnih kavljih najdete v njeni knjigi Pravipis.

Poznate razliko med tripičjem in tropičjem? Odgovor najdete na našem brezplačnem slovarskem portalu Termania.

Veste, koliko slovničnih napak vsebujejo vaša besedila?
Poglejte, kako preprosto to preverite. Poglejte kratek enominutni film, kako to naredite v Wordu.

Slovnično pravilnost svojih besedil lahko preverite brezplačno. Kliknite na spodnji gumb, nato pa izberite možnost “Enomesečna brezplačna preizkusna licenca”.
 


 
Vabimo vas, da se prijavite na naše novice in slovnične nasvete. Izognite se nepotrebnim in neprijetnim zadregam. Že naslednja novica ali nasvet lahko reši vašo jezikovno zagato. Kliknite tukaj in se prijavite takoj zdaj!