Ali pred ali vedno pišemo vejico ali ne?

Ali se kdaj znajdete v dilemi, ali se pred ali piše vejica ali ne? Se sliši zapleteno? Verjetno da. Vendar v resnici ni tako. Vsekakor pa je mnogo manj zapleteno, kot je zapleten prvi stavek.

1. Pred »ali« vejico pišemo:
a) kadar nastopa kot (podredni) veznik predmetnega odvisnika (in se lahko nadomesti tudi z manj ustreznim »če«), po katerem se vprašamo koga ali česa, koga ali kaj:

Vprašal me je, ali se strinjam. (Vprašal me je, če se strinjam.)

b) kadar nastopa kot (priredni) veznik ločnega priredja (ali to ali ono), vendar le, če je vmes vrinjeni stavek ali kakšen drug »vrivek« (kot so pastavek, pristavek, dostavek itd.):

Naj kupim lakirano omaro, ki je dražja, ali tole navadno?
(»ki je dražja« je vmesni odvisnik oz. vrinjeni stavek, ki mora biti od sobesedila na obeh straneh ločen z vejico, zato stoji vejica tudi pred »ali«.)

Naj kupim lakirano omaro, dražjo, ali tole navadno?
Naj kupim lakirano omaro, hm, ali tole navadno?

2. Vejice pred »ali« ne pišemo, kadar gre za ločno priredje (kot v primeru b), v katerem ni vrivka:

Naj kupim lakirano omaro ali tole navadno?
Kupil bom lakirano omaro ali pa tole navadno.

Kaj pa tak primer:

Ne ve ali naj kupi lakirano ali navadno omaro.

Prvi »ali« je podredni veznik – vprašamo se: koga ali česa ne ve? Pred njim torej stoji vejica.
Drugi »ali« je priredni veznik – ločno priredje: ali lakirana ali navadna omara. Vejice ni.

Ne ve, ali naj kupi lakirano ali navadno omaro.

So pravila težka? Verjetno se strinjate, da niso. Obstaja pa lahko težava, da pravila ali pozabite ali pa se celo spremenijo.

V tem primeru vas lahko iz slovničnih kavljev vedno reši avtomatska lektorica Amebis Besana.

Poglejte kratka navodila o uporabi Besane. Videli boste, kako vas Besana na preprost način reši rudi iz najtežjih slovničnih zagat.

Želite preveriti, koliko napak je v vaših besedilih? Preverite lahko takoj zdaj. Besana vas bo obvarovala pred izgubo ugleda. Obenem boste prihranili tudi čas, saj boste napake v besedilih odpravili hitro in preprosto.

Če Amebis Besane še ne uporabljate, jo brezplačno preizkusite čim prej.

Svoja besedila lahko preverite takoj. Kliknite na spodnji gumb.


 

Vabimo vas, da se prijavite na naše novice in slovnične nasvete. Izognite se nepotrebnim in neprijetnim zadregam. Že naslednja novica ali nasvet lahko reši vašo jezikovno zagato. Kliknite tukaj in se prijavite takoj zdaj!

Slovnični nasvet smo vam pripravili v sodelovanju z lektorico, pesnico, pisateljico in prevajalko Aleksandro Kocmut. Več o tem in drugih jezikovnih kavljih najdete v njeni knjigi Pravipis..