Preizkusite avtomatsko lektorico BESANO, varuško vašega ugleda!

BREZPLAČEN PREIZKUS in DODATNI POPUST OB NAROČILU

KONTAKTIRAJTE NAS

Lepše slovensko.

05. oktobra 2016

Lepše Slovensko

Slovenščina – lektoriranje, nasveti in testi

Morda se bo koga le kaj prijelo, ko bo prebral naslednja opozorila:

Namesto da bi letos »postopali«, bomo rajši ravnali, tudi dosegli bomo več z ravnanjem kot s »postopanjem«. Kdor »postopa«, hodi okoli brez cilja in namena. Beseda ima negativen pomen.

Podobno je z »izpostavljanjem«. Tudi izpostaviti ima lahko negativen prizvok. Zato rajši poudarimo, podčrtajmo, postavimo v ospredje ipd.

Uganke skušamo razvozlati (ne: razvozljati), ukvarjamo se z razvozlavanjem (ne: razvozljavanjem), saj rečemo tudi vozel, in ne »vozelj«.

Po tujem zgledu skovana zveza »za razliko od« ni prav nič potrebna, slovensko rečemo v primerjavi z, v nasprotju z, drugače kakor, glede na, ne tako kot ...

Vse našteto je iz nasveta Lepše slovensko iz knjige Franceta Vrbinca z naslovom 365 X slovensko z jezikovnimi kotički skozi leto, v kateri je 365 nasvetov za lepšo slovenščino. France Vrbinc je žal že umrl, nam pa je založba Družina dovolila objavo njegovih nasvetov iz te knjige, za kar se ji najlepše zahvaljujemo.

Tudi Aleksandra Kocmut, avtorica vseh dosedanjih slovničnih nasvetov, se bo še oglasila. Upam, da čim prej. Trenutno jo razjeda kronično pomanjkanje časa. :)

Da pa se ne boste po nepotrebnem »jezikovno negativno izpostavljali«, priporočam uporabo avtomatske lektorice za slovenski jezik Amebis Besana.

Besana deluje odlično. Je povsem preprosta za uporabo, še posebej v Wordu.

Lep pozdrav,
Anton Romšak

P. S.:
Vabim vas, da se prijavite na naše novice in slovnične nasvete. Izognite se nepotrebnim in neprijetnim zadregam. Že naslednja novica ali nasvet lahko reši vašo jezikovno zagato. Kliknite tukaj in se prijavite takoj zdaj!


PRIZKUS BESANE

crossmenuchevron-up