Preizkusite avtomatsko lektorico BESANO, varuško vašega ugleda!

BREZPLAČEN PREIZKUS in DODATNI POPUST OB NAROČILU

KONTAKTIRAJTE NAS

Je Leonardo DiCaprio prejel Oskarja ali oskarja?

18. maja 2023

Je Leonardo DiCaprio prejel Oskarja ali oskarja?

Slovenščina – lektoriranje, nasveti in testi

Kipec ameriške filmske nagrade oskar.

Vsak se je že kdaj znašel v situaciji, ko ni vedel, kdaj uporabiti veliko začetnico.

Se imena nagrad pišejo z veliko začetnico? Kaj pa imena festivalov in ustanov?

Je prav ljubljanska univerza ali Univerza v Ljubljani ali pa oboje?

Nagrade:

V večini ostalih svetovnih jezikov se nagrade pišejo z veliko začetnico, kar z vse večjo popularizacijo angleščine za mnoge lahko predstavlja težavo.

Slovenci smo v tem posebni, lahko bi rekli celo sramežljivi – imena nagrad namreč pišemo z malo začetnico.

Domače nagrade pišemo z malo začetnico; na primer viktor, kresnik in drejček. Z malo začetnico pa pišemo tudi tuje nagrade, kot sta na primer oskar ali grammy.

Če pa je nagrada poimenovana po osebi oziroma je zapisana s svojilnim pridevnikom iz osebnega lastnega imena, se ime nagrade piše z veliko začetnico.

V to kategorijo spadajo na primer Nobelova nagrada, Prešernova nagrada, Pulitzerjeva nagrada, Borštnikov prstan ter za srednješolce pomembna Vegovo in Cankarjevo priznanje.

Prireditve in festivali:

Poimenovanja prireditev oziroma festivalov so stvarna občna imena, kar pomeni, da se prva beseda piše z veliko začetnico, ostale sestavine besede pa se pišejo z malo, razen v primerih, ko gre za ime.

Primer tega sta prireditev Sto petdeset let slovenske fotografije ali sejem Vse sladkosti življenja.

Če je v uradnem poimenovanju prva beseda festival ali prireditev, se tudi ta piše z veliko začetnico, na primer Festival Lent.

Če je pred imenom prireditve vrstilni števnik, ta ne vpliva na veliko začetnico. Primer tega so 37. Melodije morja in sonca. A to ne velja vedno, saj nekateri števniki pred naslovom štejejo kot začetek naziva festivala samega.

Ustanove, društva in podjetja:

Pri poimenovanju ustanov, organizacij, društev in zavodov z veliko začetnico zapisujemo prvo besedo uradnega imena, ostale sestavine uradnega naziva pa z veliko pišemo le, če so lastno ime.

Slovenci v uradne nazive radi vključimo tudi zemljepisno ime, ki ga pišemo seveda z veliko začetnico. Primer tega je Univerza v Ljubljani, ki je tudi uradno ime univerze.

V primeru, da uporabljamo uradno ime univerze, je treba prvo besedo pisati z veliko začetnico. Če pa uporabljamo generično ime, lahko veliko začetnico izpustimo, na primer: »Hodim na ljubljansko univerzo.«

Ste uporabnik avtomatske lektorice Amebis Besana?

Če da, potem veste, da se mnogo manj ukvarjate z napakami v besedilu, saj za njihovo odpravo poskrbi Besana. Vi pa se lažje osredotočite na vsebino, kar pomeni, da bodo vaša besedila vse boljša in boljša.

Lep pozdrav
Anton Romšak

P.S.: Slovnični nasvet smo pripravili v sodelovanju z uredništvom portala in revije Študent.


BREZPLAČNI PREIZKUS BESANE


SPLETNA STRAN BESANE


PRIJAVA NA NOVICE

crossmenuchevron-up