Preizkusite avtomatsko lektorico BESANO, varuško vašega ugleda!

BREZPLAČEN PREIZKUS in DODATNI POPUST OB NAROČILU

KONTAKTIRAJTE NAS

Drugo ni pred prvim

04. oktobra 2022

Drugo ni pred prvim

Slovenščina – lektoriranje, nasveti in testi

Grozd grozdja

»Predstavitve projekta so v javnosti naletele na zelo dober odmev,« beremo v časopisnem poročilu.

Ob razveseljivem dejstvu je treba pripomniti, da glagolska oblika »so naletele« v tem stavku ni na mestu. Naleteti pomeni namreč trčiti ob kaj, zadeti na kaj, npr. z avtom sem naletel na sproženo skalo, ležečo sredi ceste. Pogosto ne gre za pravo trčenje, tudi ob nepričakovanem srečanju ali najdenju rečemo, da smo naleteli npr. na prijatelja ali na leho gozdnih gob.

Naletimo (se pravi: trčimo, zadenemo) vselej ob kaj, kar že obstaja, kar je že tu. Zato je treba odmev, odpor, odziv, podporo, razumevanje, težave ipd. najprej izzvati, sprožiti, zbuditi, povzročiti. Dokler jih ni, ni mogoče že naleteti nanje.

Upoštevati moramo zaporedje, da reakcija ne more biti pred akcijo. Uvodni stavek bi se moral glasiti: Predstavitve projekta (lepše: načrta) so v javnosti vzbudile zelo dober odmev.

Želimo vam, da vaša besedila vzbudijo dober odziv. Pri tem vam lahko pomagamo z avtomatsko lektorico Besana.

Slovnična pravilnost besedila izkazuje resnost njegovega tvorca, lahkotnost pa besedilu lahko dodamo s prijazno željo: tako kot ta mesec v času trgatve vino teče v sode, naj tudi vam tečejo besede izpod prstov in ustvarjajo blagostanje.

Lep pozdrav
Nina Novak

P. S.: Današnji nasvet je povzet po nasvetu Drugo ni pred prvim iz knjige Franceta Vrbinca z naslovom 365 X slovensko z jezikovnimi kotički skozi leto.


BREZPLAČNI PREIZKUS BESANE


PRIJAVA NA NOVICE

crossmenuchevron-up