Preizkusite avtomatsko lektorico BESANO, varuško vašega ugleda!

BREZPLAČEN PREIZKUS in DODATNI POPUST OB NAROČILU

KONTAKTIRAJTE NAS

Če kdo ne razume

30. novembra 2022

Če kdo ne razume

Slovenščina – lektoriranje, nasveti in testi

Veja drevesa in padajoči listi

Nedoločni zaimki nekdo, nekaj, neki nam delajo včasih preglavice, na primer: »Iluzija je, če nekdo misli, da se lahko partnersko pogovarjaš v obeh jezikih ... Pogovorni jezik ne izpove nujno nekaj o narodni identiteti ... Človek izraža samozavest vsak dan s tem, da sooblikuje kulturo v okviru nekega društva ...«

Ker je govor o nedoločeni osebi ali reči, bi morali avtorji tu namesto »nekdo, nekaj, nekega« rabiti nedoločne zaimke kdo, kaj in kakega. – Poglejmo in zapomnimo si podobne primere:

Če vidiš, da kdo (ne: nekdo) ne razume, mu razloži! Težko si kdo (ne: nekdo), ki ni bil tukaj, predstavlja vse to. Treba je vedeti, čemu kaj (ne: nekaj) delamo. Kje si že videl kaj (ne: nekaj) takega? Preden se odpraviš na kako (ne: neko) potovanje, premisli, kaj moraš vzeti s seboj.

Če poznate koga (ne: nekoga), ki ima težave s pravilno rabo slovenščine, mu priporočite brezplačen preizkus Besane. Če pa Besane še ne uporabljate, jo lahko brezplačno preizkusite tudi sami. 

Listopadni pozdrav iz Amebisa
Nina Novak

P. S.: Današnji nasvet je povzet po nasvetu »Če kdo ne razume ...« iz knjige Franceta Vrbinca z naslovom 365 X slovensko z jezikovnimi kotički skozi leto.


BREZPLAČNI PREIZKUS BESANE


PRIJAVA NA NOVICE

crossmenuchevron-up